Resepi Puding Jagung Sukatan Cawan

Resepi Puding Jagung Sukatan Cawan – Wanita dan masak ia seperti gelombang dan pantai. Sentiasa berganding bahu. Memasak untuk diri sendiri, keluarga dan rakan anda dearest adalah juga diri-terapi Tempahan bermanfaat. Haha! Sebab? Selain kami adalah penuh, orang lain yang juga selamat untuk dimakan. Yang tidak suka makan, betul?

Oleh kerana kek ini adalah kegemaran saya sejak zaman dulu, untuk memastikan resipi ini tersesat jadi panas dek, saya berkongsi cara sebenar resepi puding jagung sukatan cawan.

Resepi Puding Jagung Sukatan Cawan
Resepi Puding Jagung Sukatan Cawan

Bahan-bahan resepi puding jagung sukatan cawan mudah :

 • 1 cawan tepung kastard
 • 1/2 cawan gula
 • 1 boleh susu sejat
 • 1 boleh bagi jagung manis
 • 1 sudu kecil garam
 • Pewarna kuning (jika perlu)
 • 1 boleh air (guna tin susu sejat lebih awal)
 • 1 cawan santan

Bagaimana untuk membuat resepi puding jagung santan sukatan cawan :

 1. sediakan dalam periuk / kuali, masukkan gula dan tepung kastard, menggabungkan sehingga sebati. Tambah susu sejat (susu) dengan 1 boleh jagung manis lebih awal. Jika anda ingin lemak, tambahkan 1 cawan santan. Dan, jika anda mahu jagung kelihatan baik dan lebih halus, beliau juga boleh mengisar ia. Tidak menjadi masalah. Kemudian lagi mengelirukan.
 2. Tambah sedikit garam untuk rasa fattier. Ia dipanggil Seni Kulinari.
 3. meletakkan air ke dalam bahan-bahan ini. Apabila semua bahan sudah baik bercampur dan tidak bergumpal, boleh meletakkan periuk / kuali di atas dapur. Cahaya api. Gunakan api yang sangat minima. Jika tidak, takut adunan tidak berseri. Kacau lagi, perlahan-lahan.
 4. Jika anda suka warna kuning terang, sedikit pewarna kuning.
 5. kacau sehingga tebal dan berkilat. Ha! Memang cantik berkilat. Sebab kita meletakkan ini campuran gula dan tepung kastard yang menaikkan siri ini.
 6. Keluarkan dan tuangkan dalam kuali. Biarkan sejuk dalam kuali sebentar, kemudian dimasukkan ke dalam peti sejuk. Apabila anda sejuk sangat mudah untuk dipotong.

Tips membuat resepi puding jagung sukatan cawan kuning berkilat :

 • Terdapat juga soalan yang mana kita mahu puding kastard berkilat? Jika anda mahu puding bersinar, sedikit letak 1 sudu cornstarch, tetapi dapat menokok Tambah sedikit air kerana cornstarch untuk menebal bahan-bahan campuran.
 • Ada beberapa sebab-sebab puding tu terlembik dalam air. Ada peringkat yang sukar kerana air kurang. Jadi, ikuti air tin susu sejat. Sebagai contoh, jika 1 boleh susu sejat, 1 boleh air juga. Satu lagi, menggunakan kepakaran seorang wanita / bonda yang boleh meneka ukuran tersebut. Ya… memang sudah masak yang mahir. Hihi..

Baca Juga : Resepi Puding Cocktail Berkuah Mudah

ok. Jika anda sudah tahu bagaimana untuk sebenar resepi jagung puding sukatan cawan, anda boleh cuba. Lebih-lebih lagi boleh melakukan tips kami gloss puding kastard di ResepiPuding.com. Mudah-mudahan berguna. Menyebarkan kebahagiaan.

2 thoughts on “Resepi Puding Jagung Sukatan Cawan

Leave a Reply

Your email address will not be published.