Resepi Puding Karamel Kukus Sedap

Resepi Puding Karamel Kukus – Puding karamel kukus yang satu ini mempunyai tekstur yang sangat lembut dengan rasa manis dan lazat. Bagaimana tidak, puding puding karamel diperbuat daripada bahan utama dalam bentuk susu, gula dan telur. resepi puding karamel kukus tidak menggunakan gelatin atau tepung sebagai bahan utamanya. Pembekuan hanya bergantung kepada telur dan susu. Oleh yang demikian, tekstur yang sangat lembut dan cair di dalam mulut. Pada asasnya, cara-cara membuat puding karamel kukus boleh agak mudah walaupun ia terdiri daripada beberapa proses. Persediaan itu sendiri memerlukan beberapa peringkat seperti membuat puding karamel , membuat adunan puding dan akhirnya mengewap puding sehingga masak.

Baca Juga : Resepi Puding Roti Pahang Sedap

Persediaan bermula dengan membuat sos puding karamel terlebih dahulu. Secara amnya, puding karamel dibuat oleh penaik gula sehingga marjerin menjadi cair untuk borang puding karamel . Tetapi proses ini mestilah berhati-hati Ya, satu-satu kemudian puding karamel nya terlalu dibakar dan pahit rasa. jom kita liat bahan-bahan resepi puding karamel kukus sedap.

Resepi Puding Karamel Kukus
Resepi Puding Karamel Kukus

Bahan-bahanResepi puding karamel kukus mudah :

 • 500 ml susu UHT cecair
 • gula 100 gr
 • 4 telur btr
 • 1 sudu teh vanila serbuk
 • gula 100 gr
 • 50 ml air

Bagaimana cara untuk membuat puding karamel kukus :

 1. Sebagai langkah permulaan, kami akan membuat puding karamel nya ditabih terlebih dahulu. Sediakan periuk, kemudian masukkan gula dengan 2 camca besar air. Adakah tidak dinanti-a banyak air, yang penting gula basah, jadi tidak untuk membakar nanti.
 2. Panaskan gula atas api kecil sambil mengacau sehingga ia akan melebur ke puding karamel . Tambah air sedikit demi sedikit menggunakan sudu untuk mengelakkan kekosongan. Setelah gula adalah benar-benar marjerin menjadi cair, matikan haba. Ketepikan buat sementara waktu.
 3. Masa untuk membuat adunan puding. Sediakan kuali lagi, tuangkan susu cair bersama-sama dengan gula.
 4. Masak atas api rendah sambil kacau sehingga gula larut. Bukan rebus, Ya, cukup sehingga gula larut hanya kerana Tujuannya adalah semata-mata untuk membubarkan gula. Biarkan ia campuran susu gula seketika sehingga sejuk sedikit.
 5. Dalam bekas lain, pukul telur bersama-sama dengan serbuk vanila. Mengalahkan menggunakan mikrokomputer kelajuan rendah, boleh gunakan pemukul belon atau boleh juga menggunakan salah satu cabang, goncang sehingga bubbly. Tapi Jangan dedahkan, cukup untuk buih untuk memastikan kuning dan putih telur bersama-sama.
 6. Ambil campuran susu dan gula, kemudian Tuang atas pemukul telur. Kacau sehingga campuran diagihkan sama rata. Sekarang penyediaan adunan ke atas.
 7. Menyediakan cetakan, melaras saiz hanya secukup rasa atau menggunakan cetakan itu disediakan. Tuang puding karamel ke bahagian bawah acuan, kemudian tuangkan adunan puding.
 8. Wap puding selama kira-kira 30-45 minit atau hingga puding dimasak dengan sempurna. Ciri-ciri puding telah dimasak yang sedang agglomerated puding dan tidak goncang / tumpahan apabila melemahkan.
 9. Mengambil puding yang telah dimasak, sejukkan seketika sehingga sejuk. Tambah puding ke dalam peti sejuk, menghidangkan puding sejuk.
 10. Mencampurkan gula dan susu hendaklah tidak rebus, hanya sehingga gula larut. Dan Bilakah meletakkan bersama-sama dengan pemukul telur, campuran gula dan susu hendaklah tidak terlalu panas untuk mengelakkan clumping telur.

Baca Juga : Resepi Puding Roti Simple Tapi Sedap

Ini resipi puding puding karamel kukus juga boleh kreasikan anda akan. Anda boleh memberikan Toping atau menambah bahan-bahan lain, seperti coklat, kopi dan sebagainya. Awak juga bisa cuba lain resepi. seperti resepipuding roti karamel kukus, resepi kek puding karamel kukus dan resepi puding kastard karamel Good luck ya!

Pencarian Resepi Terkini:

 • resepi puding karamel azlina ina
 • resepi puding karamel tanpa susu cair
 • puding roti karamel sheila rusly
 • puding karamel tanpa susu cair
 • resepi puding karamel kastard
 • resepi puding karamel sukatan cawan

Leave a Reply

Your email address will not be published.