Resepi Puding Karamel Mudah Dan Sedap Yang Mesti Di Cuba!!

Resepi Puding Karamel Mudah dan Sedap – Resipi puding karamel amat mudah untuk menyediakan dan rasa benar-benar baik. Sesuai untuk masa yang dihidangkan untuk tetamu dan memberikan ianya tidak terlalu panjang.

Bahan-bahan yang ada hanya menggunakan asas bahan-bahan di dapur semata-mata. Flan boleh disediakan oleh dua kaedah, iaitu, kukus atau dibakar oleh waterbath. Perbezaannya ialah, bagaimana waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga seperti resepi puding karamel mudah dan sedap.

Baca Juga : Resepi Puding Karamel Mudah dan Paling Sedap di Malaysia

jom kita liat langsung bahan-bahan yang digunakan untuk memebuat resepi puding karamel muda dan sedap, kawan dan Anda bisa cuba ni resepi pasti sedap pudingnya.

Resepi Puding Karamel Mudah dan Sedap
Resepi Puding Karamel Mudah dan Sedap

Bahan-bahan untuk resepi puding karamel mudah dan sedap :

 • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula
 • 3 camca besar air
 • 5 telur, saiz B
 • 1 boleh susu sejat
 • 150ml air
 • 1/4 cawan gula
 • 1 sudu teh ekstrak vanila

Cara-cara membuat resepi puding karamel mudah dan sedap :

 1. Panaskan gula dan air dalam periuk atas api rendah sehingga warna bertukar menjadi coklat, kemudian dikacau rata.
 2. Tuangkan ke dalam pinggan penaik 6-inci dan ketepikan.
 3. Di dalam mangkuk, Campurkan semua bahan menggunakan pemukul yang. Pastikan gula telah marjerin menjadi cair dan tidak lebih daripada mengalahkan sehingga campuran sehingga frothy. Dengan ringkas membubarkan dan Gaul sehingga sebati.
 4. Tapis adunan ke dalam kuali gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
 5. Tutup kuali dengan kerajang aluminium supaya air tidak bertakung apabila kukus. Stim selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding kukuh.
 6. Boleh juga menggunakan mandian air dan bakar dalam ketuhar pada 170 ° C selama kira-kira 40-45 minit.

Tips untuk resepi puding karamel mudah dan sedap :

 • Juga boleh menyediakan flan menggunakan air mandian atau bain marie dan bakar dalam ketuhar pada 170 ° C selama kira-kira 40-45 minit. Kaedah ini menghasilkan puding yang licin dan tidak berongga.
 • Muslihatnya ialah untuk masukkan air panas ke dalam kuali besar, kemudian letakkan flan hidangan penaik yang meliputi kertas kerajang aluminium dan Bakar sehingga lembut. Jangan buka oven semasa proses memasak kerana wap air tidak menentu akak keluar dan mengganggu puding nanti.

Baca Juga : Resepi Puding Cocktail Berkuah Mudah

Jika anda sudah tahu bagaimana untuk sebenar resepi puding karamel mudah dan sedap, anda boleh cuba. Lebih-lebih lagi boleh melakukan tips kami gloss puding karamel di ResepiPuding.com. Mudah-mudahan berguna. Menyebarkan kebahagiaan.

2 thoughts on “Resepi Puding Karamel Mudah Dan Sedap Yang Mesti Di Cuba!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.