Resepi Puding Karamel Mudah Dan Sedap

Resepi Puding Karamel – Puding karamel yang satu ini mempunyai tekstur yang sangat lembut dengan rasa manis dan lazat. Bagaimana tidak, puding karamel diperbuat daripada bahan utama dalam bentuk susu, gula dan telur. Terdapat banyak resipi puding, ada resepi puding karamel kukus, resepi puding karamel gula hangus, resepi puding karamel tanpa telur, Ya puding karamel boleh tidak menggunakan telur, hanya agar atau gam tepung sebagai bahan utama. Pembekuan hanya bergantung kepada telur dan susu. Oleh yang demikian, tekstur yang sangat lembut dan cair di dalam mulut. Persediaan bermula dengan membuat sos karamel terlebih dahulu. Secara amnya, karamel dibuat oleh penaik gula sehingga marjerin menjadi cair untuk borang karamel. Tetapi proses ini mestilah berhati-hati Ya, satu-satu kemudian karamelnya terlalu dibakar dan pahit rasa. Seterusnya, kami menyediakan adunan puding. Gula kami membubarkan terlebih dahulu bersama-sama dengan susu cair. Selepas itu, kemudian kami menggabungkan dengan pemukul telur. Di sini, doh telah sedia. Maka boleh melihat Baca di bawah.

Baca Juga : Resepi Puding Roti Simple

Mari kita lihat resepi puding karamel di bawah. Jika anda ingin tahu bagaimana rasanya, boleh cuba untuk memasak sendiri. ini resepi puding karamel mudah dan paling sedap.

Resepi Puding Karamel
Resepi Puding Karamel

Bahan-bahan yang mudah untuk puding karamel

 • 6 telur
 • 1 tin susu cair (400mL)
 • 1 tin air sejuk
 • 2 mangkuk gula (1 cawan bagi karamelized gula, 1 cawan bagi campuran puding)
 • 1 keping roti gardenia
 • 2 ulas

Baca Juga : Resepi Puding Roti Kukus Mudah dan Sedap

Cara mudah untuk membuat puding karamel

 1. Pertama, kami menyediakan terlebih dahulu karamelized gula untuk lapisan teratas dengan lebur 1 cawan gula ke dalam periuk dengan api sederhana.
 2. Masak gula cair dan warna kekuningan.
 3. Tutup api dan masukkan gula karamelized ke dalam kuali dan meratakan ia.
 4. Ketepi untuk biarkan ia sejuk dan fros.
 5. Masukkan semua bahan lain ke dalam mesin pengisar.
 6. Campuran begitu benar.
 7. Kemudian dimasukkan ke dalam kuali yang mengandungi gula karamel lebih awal. (Tips: Pastikan bahawa karamelized gula adalah segar beku hanya masukkan adunan puding untuk mengelakkan mencampurkan sehingga)
 8. Wap puding supaya ia Tukang masak. (Bajet 45 min)
 9. Kemudian Piala puding.
 10. Cool puding ke dalam bahagian sejuk selama beberapa jam untuk rasa lebih baik.

Itu adalah resepi puding karamel dari ResepiPuding.Com. Jika terdapat tempoh yang kosong, saya cuba resepi puding lain yang tidak kurang lazat. Puding ni boleh makan penuh sesak. Selamat mencuba dan tidak menyalahkan saya bila ramai orang bertanya membuat semula. semoga dapat bermanfaat untuk Anda. Sekian serta terimakasih!

Pencarian Resepi Terkini:

 • resepi puding

Leave a Reply

Your email address will not be published.