Resepi Puding Laici Sedap Dan Mudah

Resepi Puding Laici – Puding antara menu yang sesuai untuk hidangan pencuci mulut. Bagi artikel ini, saya ingin berkongsi resepi puding laici sedap. Resepi puding laici ni ada bermacam-macam, ada resepi puding laici susu, resepi puding laici berkuah dan resepi puding roti laici. Tapi resepi puding laici ini bukan sahaja lazat tetapi sangat mudah untuk membuat. Bahan-bahan adalah juga tidak sukar untuk sedar. Bagi anda yang tidak begitu gemar laici, boleh ditukar dengan lain-lain jenis buah-buahan seperti rambutan atau ‘campuran buah-buahan’, terdapat dalam tin.

Resepi Puding Buah Laici
Resepi Puding Buah Laici

Cuaca yang panas sekarang. Saya akan melayan tekak berasa sesuatu sejuk, tiba-tiba merasa seperti makan puding lychee. Puding yang sangat lazat, tekstur… bergegar2 seolah-olah untuk sag masuk ke tekak… tu kesejukan pulak… tidak boleh bayangkan? Bayangkan… bayangkan… pastu pi do, semudah 1, 2, 3 kerana… hehe. membaca bahan-bahan adalah lychee lazat puding untuk memebuat puding laici sedap

Baca Juga : Resepi Puding Gula Hangus Paling Sedap

Bahan-bahan resepi puding laici:

 • 37gm gelatin jalur (gelatin tali)
 • 1.5 liter air
 • 1 cawan gula
 • * 1 boleh daripada lychee – jenama litchi yang saya gunakan Hosen, berat 565 gram
 • (* Lychee sirap dalam tin dan ¾ tin lychee diasingkan untuk bahan B. ¼ diblend dengan lychee lama yang digunakan untuk hiasan)

Bahan-bahan resepi puding laici lain yang diblend bersama jadi musnah:

 • * 1 boleh lychee sirap
 • * 3/4 daripada tin lychee
 • 1 boleh susu sejat
 • 1 cawan susu asli

Cara Untuk membuat puding laici sedap:

 1. basuh Jeli dan kemudian direbus dengan air sehingga dibubarkan. Ia disyorkan untuk menggunakan air yang ditapis.
 2. selepas gelatin yang telah dibubarkan, tambah gula dan masak sehingga gula terlarut dan bercampur dengan gelatin.
 3. kemudian Tambah bahan-bahan dan kacau serta diblend lebih awal. Menggunakan haba yang rendah.
 4. apabila adunan mendidih, tutupkan api.
 5. menyediakan sehelai penaik yang dipilih dengan teliti. Susun buah-buahan lychee di bahagian bawah kuali mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian, Tuang penyelesaian gelatin menggunakan senduk yang, pada lychee tenggelam sedikit. Dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 5 minit untuk Mengeras sedikit gelatinous. Kanak-kanak cepat keras meletakkan di dalam penyejuk beku selama 3 minit.
 6. keluarkan dari peti sejuk dan tuangkan semua adunan Jeli awal dalam acuan. Biarkan ia sejuk selama seminit, kemudian dimasukkan ke dalam peti sejuk. Baik kiri semalaman di dalam peti sejuk. Saya boleh makan pagi esok. YUM nyum.

Baca Juga : Resepi Puding Roti Karamel Sedap dan Lembut

Selepas selesai semua boleh lah tu makan puding laici sedap tu.  Itu adalah resepi puding laici sedap dan mudah dari ResepiPuding.Com Mudah-mudahan berguna. Menyebarkan kebahagiaan, terimakasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.