Resepi Puding Mangga Sedap

Resepi Puding Mangga – Assalamu’alaikum. Saya lari keluar jalan-jalan dan ingin buat resipi puding mangga, untung saja banyak stok Mangga dirumah. Jadi sila tinggal buah-buahan yang terbiar di dalam peti sejuk. Saya hanya mempunyai masa untuk Kupas dan makan sekeping sahaja. Kerana ianya benar-benar mangga ripening, ianya sukar untuk memotong seperti biasa. Jadi ianya sesuai hanya dibuat jus atau puding. sedap kalo campur nata de coco jadi buat resepi puding mangga nata de coco. tapi boleh juga cob resepi puding mangga mat gebu yang lumayan sedap.

Resepi Puding Mangga
Resepi Puding Mangga

Buat masa ini saya menyediakan puding mangga sebagai makan malam senja. Puding itu sedap bila dimakan sejuk. Saya juga merakamkan kepada plat jiran untuk sama-sama menikmati puding mangga yang diperbuat daripada buah-buahan segar apalagi sama susu jadi resepi puding mangga susu. Marilah kita lihat bagaimana mudah dan ringkas resepi yang saya gunakan bahan-bahan resepi puding mangga paling sedap seperti berikut.

Baca Juga : Resepi Puding Koktail Berkuah

Bahan-bahan resipi puding mangga :

  • 10 gm serbuk gelatin
  • 4 cawan air
  • gula 3/4 cawan zarah
  • 1 boleh susu sejat
  • mangga 1 – kandungan kasar diblend dengan 1/2 cawan air

Bagaimanakah cara membuat resepi puding mangga sedap :

  1. Masak serbuk agar agar gula dengan air dan rebus sehingga dibubarkan. Boleh merasa sedikit kemanisan sesuai. Jika ia tidak manis, tambah gula. Nota: Jika anda mahu manis, boleh guna 1 cawan gula.
  2. Mencedok pengisian Mangga. Adunan mentah sila isikan dengan 1/2 cawan air kerana ia mempunyai banyak jus.
  3. Menggabungkan susu dengan mangga diblend. Masukkan ke dalam periuk untuk mencegah dan perlahan api. Kacau sehingga ia kelihatan hampir mendidih, kemudian padamkan api.
  4. Jika anda suka, anda boleh meletakkan pewarna kuning yang sedikit, tetapi saya tidak menggunakan mana-mana.

Baca Juga : Resepi Puding Kastard Jagung Simple

Jika anda sudah tahu bagaimana untuk sebenar resepi puding mangga, anda boleh cuba. Lebih-lebih lagi boleh melakukan tips kami puding mangga di ResepiPuding.com. Mudah-mudahan berguna. Menyebarkan kebahagiaan.

One thought on “Resepi Puding Mangga Sedap

Leave a Reply

Your email address will not be published.