Resepi Puding Roti Karamel Tanpa Telur

Resepi Puding Roti Karamel Tanpa Telur – Dalam beberapa hari lepas saya telah hairan untuk menghantar resipi. Ini adalah kerana saya merasa takut tentang senarai resipi yang telah bertimbun tetapi belum contrived juga. Ramai di antara mereka sudah nginep lebih setahun di bookmark hihi… Bukan keliru saya cukup layari internet dan ini puding karamel yang ketagih. Puding ini amat terkenal di negara jiran. Apabila mencari pada bahan yang mudah dan boleh didapati di dapur, dengan serta-merta mencari Resipi yang mudah difahami. Akhirnya mendarat deh blognya Nadz Nazharzan. Ada disebut penggunaan susu susu sebanyak 400 ml (biasanya hanya 1 tin sahaja) kemudian dicampurkan dengan air. Untuk menjadikannya lebih mudah untuk difahami, resipi yang saya tulis adalah mudah Ya. Di samping itu saya menambah garam supaya lebih enak dan manis rasa sedikit diperkukuhkan. Jumlah cecair yang saya tolak kerana ia menyesuaikan untuk berat agar itu.

Apabila membaca resipi yang menggunakan baking sebuah kuali tanpa minyak / marjerin mempunyai masa untuk ragu-ragu, sama ada puding ini tidak melekit pada dengan penaik jadi keras untuk mengalih keluar. Selepas puding saya dikeluarkan dari peti sejuk, saya cuba untuk mengikis sedikit pisau dan tarik sebelah dari kuali. Setelah puding kelihatan longgar dan boleh berpintal sekitar dalam lembaran penaik, dengan segera mengambil pinggan untuk menghidupkan puding. Ternyata menjadi mudah! Tidak dijangka, walaupun loyangnya puding ini tidak dilincirkan minyak atau air moistened, tetapi boleh menjadi longgar dari penaik dengan mudah. Di samping itu karamel yang telah beku di bahagian bawah kuali boleh mencairkan demikian bahawa sampul surat permukaan puding dan sebahagiannya akan melebur ke bawah. Hmm slruuuppphhh…

Baca Juga : Resepi Puding Karamel Kukus Sedap

Hasilnya ialah puding yang lembut dan tidak terlalu manis. Ia sesuai dengan selera saya. Ingin tahu tentang puding yang wobble tidak perlu untuk melemahkan atau berminyak? ada juga resepi puding roti karamel tanpa telur, resepi puding karamel gula hangus tanpa telur, resepi puding karamel kukus tanpa telur tapi jom kita liat saja bahan-bahan resepi puding karamel tanpa telur.

Resepi Puding Roti Karamel Tanpa Telur
Resepi Puding Roti Karamel Tanpa Telur

Bahan resepi puding karamel tanpa telur mudah :

 • 2 sudu besar gula
 • 1 paket (7 gr) putih serbuk agar
 • gula 100 gr
 • 3 camca besar tepung jagung / cornstarch
 • 1000 ml (1 liter) cecair susu (saya-> 3sdm susu tepung + air)
 • 100 ml susu pekat putih penyebab
 • 1/4 sudu teh garam halus
 • 1/2 sudu teh vanila serbuk

Bagaimana cara untuk membuat puding roti karamel tanpa kukus:

 1. Menyediakan 20cm daiman pusingan kuali aluminium. Biarkan Cucian semua bahagiannya. Tabur gula sekata atasnya. Haba ke atas haba yang rendah sehingga karamel ized. Memegang kuali dengan napkin yang, goncang rata dan tidak membakar. Matikan api dan ketepikan.
 2. Sediakan periuk, masukkan gelatin, gula, tepung jagung, susu cair, susu pekat manis penyebab, serbuk garam dan vanilla. Kacau dengan whisker / sudu sayuran / spatula sehingga gula larut.
 3. Cahaya api sederhana. Kacau adunan sehingga ia tertakluk dan sedikit thickens. Semasa mendidih, puding harus boleh dikacau sentiasa supaya susu tidak pecah apabila mendidih. Padamkan api
 4. Dengan serta-merta Tuang ke dalam kuali karamel s beku. Jika anda mendengar bunyi pecah karamel tinggalkan ia semata-mata. Teruskan mencurah. Chill doh pada suhu bilik dan kemudian meletakkannya di dalam peti sejuk supaya ia lebih kukuh.
 5. Selepas beku keluarkan puding dari peti sejuk. Mengikis tepi menggunakan sebilah pisau dan tarik bahagian puding yang menggunakan hujung jari untuk beralih dari kuali. Menghidupkan puding ke atas pinggan. Hidangkan.

Baca Juga : Resepi Puding Roti Pahang Sedap

Itu adalah resepi puding roti karamel tanpa telor dari ResepiPuding.Com Mudah-mudahan berguna. Menyebarkan kebahagiaan, terimakasih.

Pencarian Resepi Terkini:

 • puding karamel tanpa telur mat gebu
 • puding roti karamel tanpa telur
 • resepi agar agar laici tanpa susu
 • resepi puding roti karamel kukus tanpa telur

Leave a Reply

Your email address will not be published.