Resepi Puding Roti Pelangi Mudah

Resepi Puding Roti Pelangi – Assalamualaikum. Terima kasih Tuhan ia kelihatan seperti cahaya yang sangat terang. Matahari bersinar terang. Sila, sila beritahu ia akan sehingga petang… Jadi berapa hari hujan… Cucian pakaian… tidak banyak lembapan di gantung gantung main-main.

Apa khabar semua hari ini?? Mudah-mudahan ia akan menjadi sihat dan gembira bunyi unggas yang seakan secerianya burung dan hangat sebagai matahari.. Bagi ibu-ibu dan suri rumah, pasti pagi ini adalah masa yang paling sibuk untuk menyelesaikan hal-hal keluarga. Sibuk di dapur memasak, mencuci pakaian, pembersihan rumah. dan sudah tentu ia tidak pernah berakhir. Yang menghairankan kami tidak pernah bosan melakukan tugas-tugas yang sama setiap hari… lagu semua mengadu.

Perkara utama yang perlu dilakukan setiap tugas kkami reda dan ikhlas. Bagaimana pula hidangan untuk hari ini? Saya mempunyai rancangan? Jika anda ingin resipi untuk pencuci mulut atau pencuci mulut cuba resipi puding roti Pelangi yang ni. Untuk memastikan ianya lazat! juga merasakan terdapat dkamimbah lemak untuk keabnormalan, lembut dan manis lebih harum oren dan perisa lemon yang menawan hati!

Resepi puding roti pelangi diambil dari resipi saya. Resepi yang dikemukakan oleh Cik Mai. Terima kasih Cik Mai adalah perkongsian yang sedap resipi pencuci mulut dan sama ada rasa dan keluarga. Menurut Cik Mai, dia mendapat resipi ini dari Wankami mingguan sebuah majalah. Tidak sia-sia mencuba kerana ia sedap dan sesuai dengan ckamirasa kami.

Baca Juga : Resepi Puding Roti Marble Simple

kami membuat separuh dari adunan asal. kami telah ckamirasa sedikit ikut resepi puding roti marble pelangi kami. Tapi jangan bimbang saya sertakan resipi asal di sini untuk rakan-rakan yang mahu mencuba.
dan kita juga resipi yang kami telah diubahsuai. Pengubahsuaian ini adalah banyak kami hadir satu halangan dan resipi dan citarasa. kita hanya perlu menambah sedikit lemon paste untuk mendapatkan wangi lemon dan menghapuskan telur.

Hak semua sudah tidak sabar mahu melihat resepi puding roti pelangi mudah. Jangan tunggu lagi, mari kita kkami ke dapur… Yok!

Resepi Puding Roti Pelangi
Resepi Puding Roti Pelangi

Bahan-bahan resepi puding roti marble pelangi :

 • 7gm gelatin powder
 • 300 ml air
 • 1 telur
 • 1 boleh susu sejat
 • 3 camca besar cuba minum air susu yang diringkaskan
 • 3 hirisan roti
 • 3 camca besar gula
 • 1 sudu besar Sunquick
 • 1 sudu teh lemon pate
 • 1 sudu teh ekstrak vanila
 • Warna hijau, merah, ungu, biru

Cara membuat resepi puding roti pelangi mudah :

 1. Masak gelatin dengan air dan gula sehingga gelatin, gula dan membubarkan
 2. Dengan menggunakan mesin pengisar, mengisar roti dengan telur, susu sejat dan susu pekat manis penyebab sehingga sebati.
 3. Tuangkan bahan campur ke dalam periuk adunan gelatin dan terus masak di atas haba yang rendah secara perlahan-lahan sambil dikacau sehingga mendidih.
 4. Masukkan Sunquick dan esen vanila. Biarkan masak untuk seketika.
 5. Tutup api dan masukkan lemon paste
  kacau
 6. Sekurang-kurangnya 1/4 adunan dan dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan tempat pewarna pada setiap bahagian yang telah terpinggir
 7. Baki adalah tidak berwarna adunan terdahulu, mencurah ke dalam kuali yang telah telah moistened dengan air terlebih dahulu.
 8. Memecat
 9. Kemudian ambil doh yang telah puding berwarna dan Tuang atas kuali ialah seli dari satu warna kepada warna lain
 10. Buat sehingga habis
 11. Maka cuti untuk menyejukkan.

Baca Juga : Resepi Puding Pelangi Sukatan Cawan

Sekian resepi puding roti pelangi mudah yang bisa anda cuba di rumah dan psti nya resepi tu akan membantu anda untuk membuat puding roti yang lebih sedap dan semoga bermanfaat. jangan lupa share.

One thought on “Resepi Puding Roti Pelangi Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published.