Resepi Puding Roti Sedap Sangat

Resepi Puding Roti Sedap Sangat – Haii.. Tak sangka lama juga dah tak buat Puding Roti ni, gara-gara dulu tak suka manis.. tapi saja nak try Resepi Puding Roti Sedap Sangat yang mudah dan sedap tu, pun buatlah sekali.. Tapi malangnya tak kena dengan tekak TB yang kurang suka manis sebelum ni.. Tapi sekarang.. hehehe.. entah kenapa dah suka manis-manis pulak dah.. tu yang ternampak resepi ni.. teringat pulak punya puding yang menggunakan Pemanggang Ajaib sebab TB takde oven time tu.. haha.. sekarang dah ada oven, bolehlah try guna oven lak.. tengok mana senang.. Tapi bagi guna Pemanggang Ajaib pun senang gak.

Ok lah.. Ni saja tepek sini resepi yang ni plak.. nampak macam senang jugak.. nak try resepi ni plak nanti. jom liat bahan-bahan resepi puding roti sedap sangat.

Resepi Puding Roti Sedap Sangat
Resepi Puding Roti Sedap Sangat

Bahan untuk di kisar resepi puding roti sedap sangat :

  • 4 keping roti*
  • 2 biji telur ayam *
  • 1 tin susu cair (400ml)*
  • 1 sudu teh asen vanilla*

Bahan-bahan lain resepi puding roti sedap sangat :

  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 2 sudu besar majerin
  • 3 jenis pewarna kesukaan

Cara Penyediaan resepi puding roti simple dan sedap sangat:

  1. Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur. dah larut masukkan gula.
  2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus.
  3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan pewarna yang berlainan. (Kalau guna serbuk koko, gaul sebati serbuk koko dengan salah satu bahagian larutan puding).
  7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu.
  8. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh.
  9. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
  10. Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.

Read More : Resepi Puding Karamel Mudah dan Sedap Sangat

Sekian resepi puding roti yang simple dan sedap yang bisa anda cuba di rumah dan psti nya resepi tu akan membantu anda untuk membuat puding roti yang lebih sedap dan semoga bermanfaat. jangan lupa share yaa ?

One thought on “Resepi Puding Roti Sedap Sangat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *